Vaxt.Az
Yumşaq qaynadılmış ...
Saxurda yumurta yeməyin faydaları
Mütəxəssislər, təbiətdəki ən güclü doyurucu qida yumurtanın hər Ramazanda saxurda istehlak edilməsinin lazım olduğunu iddia edirlər. Güclü miqdarda vitamin və minerala malik yumurta bəzi insanlarda allergiyaya səbəb olur. Ancaq allergiyası olmayanlar saxurda 2 ədəd yeyə bilər. Bəs hər gün 2 yumurta yeməyin orqanizmə təsiri nədir?Orucluq prosesini ən rahat şəkildə keçməyinizə imkan verən
yumurtanın tərkibində yüksək miqdarda vitamin var. Tərkibində A, C və B vitamin
kompleksləri olan yumurta orqanizmin tam yenilənməsi üçün təsirli qidadır. Mütəxəssislər
tövsiyə edir ki, yumurtanın tam faydasını əldə etmək üçün onları çox bişmiş və
ya az bişmiş deyil, orta dərəcədə sərt olan yumşaq qaynadılmış olmalıdır. Demək
olar ki, hər sahədə istifadə edilən yumurta sizi tox saxlayan qidaların başında
gəlir. Ancaq yüksək miqdarda vitamin və mineral ehtiva etdiyi üçün bəzi
insanlarda allergik reaksiyalara səbəb ola bilər. Bu səbəbdən mütəxəssislər bu
vəziyyətdə onun istehlakını dayandırmağı tövsiyə edirlər.
Saxurda hər gün 2 yumurta yemənin orqanizmə nə təsirləri var?
- Sinir hüceyrələrini gücləndirərək beynin funksional
qabiliyyətini artırır. Beyin hüceyrələrinin bərpasını dəstəkləyərək yaddaşı
gücləndirir.
- Stress, depressiya və yorğunluğu aradan qaldırır. Bədəni
daha enerjili və canlı edir.
- Tərkibindəki lutein maddəsi gözün görmə qabiliyyətini
artırır. Daimi yumurta istehlakı göz sağlamlığını gücləndirir. Mütəxəssislər,
görmə problemi olan insanların hər gün istehlak etmələrini tövsiyə edir.
- Bədənin D vitamininin mənimsənilməsini artırır. Əzələ və
sümük sisteminin inkişafına kömək edən kalsiumla da zəngindir. Oruc zamanı bədənin
ağrı sistemini azaldır. Uzun müddətli aşınmayan vitamin çatışmazlığını aradan
qaldırır.
- B vitamini kompleksi ilə zəngin olan yumurta xüsusilə saç
köklərini gücləndirir. Dərinin sağlamlığını yeniləyir.
- İl boyu istehlak edilən qidalar qaraciyərin yorulmasına və
yağlanmasına səbəb olur. Qaraciyərin yağlanması orqanizmdə toksinlərin
yığılmasına səbəb olur. Ancaq yumurtalar tərkibindəki fosfolipidlər sayəsində
bunun qarşısını alır. Qaraciyərin özünü yeniləməsinə kömək edir.
- Tərkibində pis xolesterin olmayan yumurta ürək-damar xəstəliklərinin
qarşısını alır. Bədəndəki xolesterin səviyyəsini də azaldır.
- Gündəlik istehlak edildikdə xərçəng riskini azaldır.
Yumurta da qocalmanı gecikdirən qidalar arasında birinci yerdədir.
12.03.2025
çap et