Beynəlxalq Üzüm və Şərab Təşkilatı (OIV) çərşənbə axşamı dərc etdiyi illik hesabatında şərab alışlarının 2023-cü illə müqayisədə 3,3 faiz azalaraq 214,2 milyon hektolitre düşəcəyi gözlənilir. Əgər təxmin təsdiqlənərsə, bu, 1961-ci ildən bu yana ən aşağı həcm olacaq, o zaman bu rəqəm 213,6 milyon hektolitr olacaqdır.
Bu, ABŞ kimi əsas bazarlarda tələbin azalması və qiymətlərin artması ilə əlaqədardır, rəqəmlər göstərir. İstehlakçılar 2019-2020-ci illə müqayisədə şərablarına orta hesabla 30 faiz daha çox pul ödəyirlər, eyni zamanda bir çox insanın istehlak seçimləri və həyat tərzi də dəyişib.
Bir çox Avropa ölkələrində istehlak əhəmiyyətli dərəcədə azalıb.
***
Almaniyada da fermentləşdirilmiş üzüm şirəsinin istehlakı illərdir azalır. Alman Şərab İnstitutunun (DWI) məlumatına görə, 2023-cü ildə adambaşına 22,5 litr azalıb. Müqayisə üçün, bu rəqəm ən çox şərab içənlərin yaşadığı Portuqaliyada adambaşına 67,5 litr, klassik şərab istehsalçısı Fransada isə hələ də 47,4 litrdir. Adambaşına istehlak edilən şərabın miqdarı da əvvəlki illərdə azalıb.
Pivə Almaniyada ən məşhur spirtli içkidir və hələ də dünya istehlak reytinqində birinci yerdədir.
***
Mütəxəssislər hesab edirlər ki, bu, getdikcə daha çox alkoqolsuz içkilərə üz tutan istehlakçılar arasında sağlamlıq məlumatlılığının dəyişməsi ilə bağlıdır. Xərclər barədə məlumatlılığın artması da şərab istehlakının azalmasına səbəb olur.
Şərab sənayesi onun məhsullarının da ABŞ prezidenti Donald Trampın səbəb olduğu tarif münaqişəsinə tutulacağından qorxur. Bundan əlavə, bəzi bölgələrdə şərab istehsalçıları da güclü yağış və ya quraqlıq kimi ekstremal hava hadisələrindən əziyyət çəkirlər...