Yaponiyanın Səhiyyə, Əmək və Rifah Nazirliyinin statistikasına görə, yaponların orta gündəlik duz istehlakı 9,8 qramdır ki, bu da Dünya Səhiyyə Təşkilatının (DST) tövsiyə etdiyi miqdardan demək olar ki, iki dəfə çoxdur.
Restoranları daha sağlam yeməklər təklif etməyə təşviq etmək üçün Tokio Metropolis İctimai Səhiyyə Bürosu keçən ilin oktyabr ayında az duzlu yeməklər və xidmətlər təklif edən restoranlar üçün sertifikatlaşdırma proqramı başlatdı.
Sertifikatlaşdırılmış restoranlara standart reklam afişaları və lövhələri nümayiş etdirməyə icazə verilir və onların məlumatları Tokio Metropolis hökumətinin rəsmi saytında dərc olunur.
Hazırda Tokioda az duzlu sertifikatlı 73 restoran var.
Tokio Böyükşəhər İctimai Səhiyyə Bürosunun Sağlamlığın Təşviqi Departamentinin direktoru Kiyotaka Çiba, “İctimaiyyət üçün sağlam qidalanma standartlarını həm keyfiyyət, həm də kəmiyyət baxımından anlamaq çox vacibdir”, – deyib.
Yapon mətbəxində soya sousu və miso pastası kimi çox istifadə edilən ədviyyatlarda duzdan əlavə natrium da yüksəkdir. Sağlamlıq məlumatlılığı artdıqca, bir çox marka aşağı natriumlu ədviyyatlar təklif etməyə başladı.