Xüsusilə “Las Hermanas şarf” adlanan məhsulda xərçəngə səbəb olduğu bilinən Antraxinon maddəsinin qanuni həddən 13 dəfə çox olduğu bildirilib. “Kotányi Paprika scharf” adlı məhsulda əsəb sisteminə və cinsiyyətə zərərli təsir göstərən Chlorfenapyr pestisidinin qanunla müəyyən edilmiş həddən az qala iki dəfə yüksək səviyyəyə çatdığı müəyyən edilib.
***
Sınaqdan keçən məhsullarda AB-də istifadəsi qadağan edilən Thiamethoxam və Indoxacarb kimi maddələr də aşkar edilib. Bu kimyəvi maddələrin hormonal sistemə və immunitetə mənfi təsirləri məlumdur.
Tədqiqata daxil edilən üç üzvi məhsulda nisbətən aşağı səviyyədə pestisidlər olub. Bununla belə, xlorat həm üzvi, həm də ənənəvi məhsullarda çox tapılıb. “Greenpeace”, maddənin dezinfeksiyaedici qalıqların və ya içməli suyun nəticəsi olduğunu bildirib.
***
“Greenpeace” rəsmiləri tapıntıların son dərəcə narahatlıq doğurduğunu bildirib və bütün Avropada qida təftişlərinin artırılmasına çağırıb. O, həmçinin bəyan edib ki, tərkibində qadağan olunmuş pestisidlər olan xaricdən gətirilən məhsulların bazara çıxarılmasının qarşısı alınmalı və ekoloji təmiz əkinçiliyə daha güclü dəstək verilməlidir.
Mütəxəssislər istehlakçılara xüsusilə qaynar və üyüdülmüş ədviyyatlar üçün etibarlı mənbələr seçmələri, mümkün olduğu qədər orqanik və sertifikatlı məhsullar almaları barədə xəbərdarlıq ediblər. Əks halda bu məhsulların uzun müddətdə sağlamlığa ciddi ziyan vura biləcəyi bildirilir.