Vaxt.Az

Qabları yumaq sağlamlığa zərərlidirmi?


 

Yeganə təhlükəsiz vasitə qabyuyan maşındır

Qabları yumaq sağlamlığa zərərlidirmi? Çirkli bıçaqlar, qazanlar və doğrama lövhələri iki gündür yığılıb qalıb? Sonra onlar sağlamlıq üçün əsl təhlükə yaradırlar.

Avstraliyanın Pert şəhərindəki Kurtin Universitetinin Psixologiya Məktəbinin sağlamlıq psixoloqu Barbara Mullan xəbərdarlıq edir ki, qabları yumaq üçün iki gündən çox gözləməməlisiniz. Mullan “ABC News”a deyib: “Çirkli qabları çöldə qoysanız və evdə insanlar və bəlkə də heyvanlar varsa, onların bakteriyaları hər yerə yayması ehtimalı var” deyən Mullan, çirkli qabları çöldə buraxmağın təhlükəli bakteriya, virus və göbələkləri evə yaya biləcəyini qeyd etdi.

***

Qazan və tavalar bişmiş yeməkləri sürtmədən çıxarmaq üçün isladıldığında risk daha da artır. Çünki qab suyu patogenlərin çoxalması üçün ideal şərait yaradır. Mullan xəbərdarlıq edir ki, evdə rütubətlə təmasda olan digər şəxslər mədə-bağırsaq infeksiyalarına yoluxma riskini artıracaq.

İnfeksiya riski qabyuyan şəxs üçün xüsusilə yüksəkdir: “Sonunda gözəl bir bakteriya şorbası alırsınız. Sonra qabları yumaq üçün fişini çəkib əlinizi lavaboya qoymalısınız. Əgər əllərinizi düzgün yumasanız, mətbəxi çirkləndirmiş olarsınız”.

Riski minimuma endirmək üçün həmişə çox isti su və bol qabyuyan maye ilə yuyulmalısınız.

***

Qabyuyan maşındakı çirkli qablar haqqında nə demək olar? Burada da sağlamlıq riski artırmı? Ekspertlərin fikrincə, yox. Bunun səbəbi çirkli qabların örtülməsidir. Bu o deməkdir ki, patogenlər otaqda yayıla bilməz. Bundan əlavə, maşın yüklənərkən kir hissəciklərinə nadir hallarda toxunur.

Bundan əlavə, qabyuyan maşındakı su adətən 60 dərəcədən çox qızdırılır. Bu və yuyucu vasitələr patogenlərin çoxunu öldürür.

 





22.05.2025    çap et  çap et