Cəmi 19 məhsulun sınaqdan keçirildiyi araşdırmada səkkiz məhsul “çox yaxşı”, yeddi məhsul isə “yaxşı” qiymət alıb. Dörd məhsul “orta” qiymət aldı, bir məhsul isə “zəif” reytinqlə uğursuz olub. Sınaqdan keçmiş peçenyelərin qiymətləri 200 qramı üçün 1 avrodan 3,55 avroya qədərdir.
Ən ciddi problem orqanik məhsulda aşkar edilib. “Wikana” brendindən olan “Dinkel Butterkeks” adlı üzvi biskvit kanserogen (xərçəng yaradan) təsir göstərə bilən “akrilamid” maddəsi üçün Avropa Birliyinin limit dəyərlərini əhəmiyyətli dərəcədə aşdığı üçün “zəif” reytinq alıb. “Akrilamid”, tərkibində nişasta olan qidalar yüksək temperaturda bişirildikdə əmələ gələn və heyvanlar üzərində aparılan araşdırmalarda kanserogen təsirə malik olan bir maddədir.
Testin ən təəccüblü tapıntısı üzvi məhsullarda yüksək miqdarda “akrilamid”in olması idi. Səkkiz üzvi biskvitdən dördündə bu maddə riskli səviyyədə idi. “Alnatura”, “Edeka” və “Rossmann” brendlərinin üzvi kərə yağı biskvitləri bu səbəbdən yalnız “orta” qiymət ala bilib.
Mütəxəssislər bildirirlər ki, ənənəvi istehsalçılar “akrilamid” əmələ gəlməsinin qarşısını almaq üçün ümumiyyətlə “asparaginaza” adlı fermentdən istifadə edirlər. Lakin bu ferment genetik cəhətdən dəyişdirildiyi üçün onun üzvi məhsullarda istifadəsi qadağandır. Bal və fruktoza siropu kimi dad verən maddələrin də “akrilamid” əmələ gəlməsini artıra biləcəyi ifadə edilir.
Testin qalibləri
Yalnız iki üzvi marka “çox yaxşı” qiymət alsa da, beş şərti məhsul da bu uğura nail olub. “Penny”nin “Covo Butterkeks” və Lidlin “Sondey Butterkeks” məhsulları 1 avroluq qiymətləri ilə diqqət çəkib.
Bununla belə, bütün ənənəvi məhsullarda pestisid qalıqları aşkar edilib. Bunun əksinə olaraq, üzvi məhsulların bu baxımdan təmiz olduğu aşkar edilib.