“NUTRITION 2025” konqresində təqdim edilən araşdırma göstərdi ki, taxıllar, meyvələr, tərəvəzlər, paxlalılar və qoz-fındıq kimi sağlam qidaları ehtiva edən pəhrizlər ürək-damar xəstəliyi riskini əhəmiyyətli dərəcədə azaldır. Tədqiqatın müəlliflərindən biri olan Harvard T. H. Çan İctimai Sağlamlıq Məktəbindən doktor Jiyuan Vu, “Onun az karbohidratlı və ya az yağlı olması fərq etməz; vacib olan bu pəhrizlərin keyfiyyətli qidalardan ibarət olmasıdır”, – deyib.
Tədqiqat üç böyük uzunmüddətli tədqiqatın məlumatlarını təhlil edib. 1986-cı ildən bəri həyata keçirilən Sağlamlıq Peşəkarlarının İzləmə Araşdırması, Tibb bacılarının Sağlamlıq Tədqiqatı və Tibb bacılarının Sağlamlıq Tədqiqi ilə ümumilikdə 200.000-ə yaxın insan müayinə olunub. İştirakçıların yemək vərdişləri illər boyu sorğularla izlənilib və pəhrizlərin metabolik təsirləri də 200.000-dən çox adamın qan dəyərləri analiz edilərək qiymətləndirilib.
Nəticələr aydın idi: Sağlam qidalara üstünlük verənlərin ürək xəstəliyinə tutulma riski qeyri-sağlam alternativlərə üz tutanlara nisbətən 15 faiz az idi. Sağlam olmayan versiyalar, yəni emal edilmiş ət, zərif taxıl, şəkər və doymuş yağ yeyənlər daha yüksək risk qrupunda idi.
“Qida keyfiyyətinin yaxşılaşdırılması ürək sağlamlığını qorumağın ən təsirli yollarından biridir. Bitki əsaslı, işlənməmiş qidalara keçid və şəkərli və təmizlənmiş məhsulların azaldılması böyük fərq yaradır”.
***
Tədqiqatçılar işlənmiş qidalardan və əlavə şəkərlərdən uzaq durmağı, taxıl, tərəvəz, meyvə, qoz-fındıq və paxlalıların istehlakını artırmağı tövsiyə edir. Mütəxəssislər həmçinin meyvə şirələri də daxil olmaqla gizli şəkər mənbələrindən və alış-veriş zamanı qida etiketlərini diqqətlə oxumaqla bağlı xəbərdarlıq edirlər.