Vaxt.Az

... Zəhərlənə bilərsiniz


 

Alma yeyərkən diqqətli olun ...

... Zəhərlənə bilərsiniz Adambaşına istehlakı nəzərə alsaq, alma Azərbaycanda ən populyar meyvə olaraq qalır. Bir tərəfdən, adətən regional olaraq yetişdirilir və buna görə də asanlıqla əldə edilir. Digər tərəfdən, almada orqanizmə lazımlı bir çox vitaminlər və minerallar var.

Almada çoxlu C vitamini və kalium var ki, qaraciyər, bağırsaq və beyin üçün faydalıdır və yeməkdə müxtəlif yollarla da istifadə edilə bilər. Bununla belə, ABŞ Xəstəliklərə Nəzarət və Qarşısının Alınması Mərkəzləri (CDC) bir çox insanın fərqində olmadığı bir təhlükəyə də işarə edir. Bu təhlükə xüsusilə alma toxumlarına aiddir.

***

Bunlar bədəndə siyanidə çevrilə bilən hidrosiyanik turşu kimi tanınan amigdalin ehtiva edir. Bu zəhər yəqin ki, cinayət və əsl cinayət həvəskarlarına ən yaxşı məlumdur, çünki qoxusuz olduğu üçün tez-tez istifadə olunur. Bu maddə orqanizmin oksigeni emal etməsinə mane olur. Bu, digər şeylərlə yanaşı, baş ağrısı və sinə ağrısı, ürəkbulanma, başgicəllənmə və tənəffüs çətinliyinə səbəb ola bilər və ən pis hallarda ölümcül ola bilər. Mütəxəssislər buna görə də alma toxumlarının həddindən artıq istehlakına qarşı xəbərdarlıq edirlər.

Ancaq orta istehlakçı narahat olmamalıdır. Hesablamalara görə, bir toxumda 1 ilə 4 milliqram arasında 0,06 və 0,24 milliqram amigdalin var ki, bu da təxminən 0,06 milliqram hidrosiyanik turşuya çevrilə bilər. Avropa Qida Təhlükəsizliyi Təşkilatının məlumatına görə, böyüklər üçün hidrogen siyanidin kritik dozası 30-50 milliqramdır. Ölümcül doza daha da konsentrə olmalı idi...

 





15.06.2025    çap et  çap et