Vaxt.Az

Mükəmməl şokolad


 

Tədqiqatçılar fermantasiya prosesini kəşf etdi

Mükəmməl şokolad Notinqem Universitetindən (“Nottingham University”) olan alimlər şokoladın dadını müəyyən edən ən kritik mərhələnin fermantasiya prosesi olduğunu üzə çıxarıblar.

“Nature Microbiology” jurnalında dərc olunan araşdırmaya görə, kakao dənələrinin fermentasiyası zamanı baş verən mikrob prosesləri birbaşa dad və aromaya təsir edir.

Kakao meyvəsi açıldıqdan sonra dənə və posası birlikdə fermentasiya edilir. Bu mərhələdə dənələr rəngini dəyişir və acılığı azalır. Lakin fermentasiyanın fermadan fermaya, məhsul yığılmasından məhsul yığılmasının dəyişməsi keyfiyyəti qeyri-sabit edir.

Araşdırma qrupu Kolumbiyalı fermerlərlə birlikdə laboratoriya şəraitində bakteriya və göbələk qarışığından ibarət xüsusi mikrob qarışığı hazırlayıb.

Beləcə daha nəzarət olunan və proqnozlaşdırıla bilən fermentasiya “resepti” yaradılıb. Alimlər bildirirlər ki, bu üsul pivə və pendir istehsalında istifadə olunan mədəniyyətlər kimi şokolad istehsalında da inqilab edə bilər.

Ekspertlərin fikrincə, bu metod istehsalçılara daha sabit keyfiyyət imkanı təqdim edə bilər. Lakin sektorun ekoloji təsirlər və uşaq əməyindən qaynaqlanan struktur problemləri hələlik həll olunmayıb.

 





20.08.2025    çap et  çap et