Vaxt.Az

Təbii antibiotik


 

Sarımsaqdan qoxusuna görə imtina edənlərə məsləhət

Təbii antibiotik Sarımsaq deyildiyində ağılımıza ilk olaraq qoxusu gəlir və sarımsaq qoxusu, biz də sarımsaq yeməsəkdə, hamımızı narahat edər. Amma sarımsağın qoxusu xaricindəki bütün xüsusiyyətləri bədənimiz üçün çox faydalıdı. Gəlin sarımsağın faydalarına birlikdə nəzər salaq.
İmmunitet sistemini gücləndirir
Sarımsaq çiynəndiyinde və ya əzildiyində, mikrob öldürücü xüsusiyyətləri olan müxtəlif maddələr ortaya çıxar. Bu maddələrdən bəziləri də immunitet sistemini gücləndirici xüsusiyyətlər göstərər. Hətta sarımsağın içindəki "allicin" adlı maddənin penisilinle müqayisə ediləcək qədər güclü bir anti bakterial olduğu təyin olunmuşdur.
Ürək sağlamlığını qoruyur
Sarımsaq, qan şəkərini və təzyiqi təşkil də olduqca təsirlidir. Üstəlik bunlar söz-söhbətlərə ibarət də deyil. Sarımsağın bu xüsusiyyətlərini təsdiqləyən təcrübələr var. Bu təcrübələrin birində də sarımsağın, damar içində val meydana gəlməsini yəni damar tıxanıqlığına maneə törətməyə köməkçi olduğu təsdiq edilib. Sarımsağın başqa bir təsiri də, eynilə aspirin kimi, qanı yumşaldıcı xüsusiyyətdə olmasıdı.
Yaxşı, ya sarımsaq həbləri?
Gündəlik həyatın qaça-qaçına və stresinə baxmayaraq sağlamlığını qorumaq istəyənlərin köməyinə qaçır. Sarımsaq həblərində sarımsağın faydaları var ancaq, o sevmədiyimiz qoxuya səbəb olmadığı üçün seçilir. Ancaq təəssüflə qeyd etmək lazımdır ki sarımsağın iy gəlməsinə səbəb olan maddələr, eyni zamanda sarımsağın bu qədər faydalı olmasını təmin edir. Buna görə sarımsaq həblərinin çoxu, sağlamlığa faydaları baxımından sarımsağın yanından belə keçə bilmir. Sarımsağın qoxusundan şikayətçisənsə, sarımsağı iki üç parçaya bölüb, çeynəmədən həb kimi uda bilərsiniz. Belə sizdən iy gəlməyəcək.Sarımsağı udarkən bolca su içməyə və boğazınızdan qalmamasına diqqət yetirin. 
Anti kanserogen xüsusiyyətləri vardır
Amerikan (American Journal of Nutiriton) adlı bir jurnalın 2000-ci ildə etdiyi bir işdə, nizamlı olaraq çiy ya da bişmiş sarımsaq yeyənlərin, həzm sistemini təsir edən xərçəng növlərinin daha az görüldüyü ortaya çıxmışdır. Amerika Milli Xərçəng İnstitutunun etdiyi bir şərhə görə bu kiçik möcüzə yeməyin içində 30-a qədər anti kanserojen xüsusiyyətli maddə tapılmışdır. Bu maddələrin bəziləri qaraciyər, mədə və ağciyər xərçəngi kimi xərçəng növlərinə səbəb olan toksinlərə qarşı bədənimizi qoruyur.
P.S. Təzə sıxılmış limon suyu içmək ya da bir neçə dilim limon yemək də sarımsaq qoxusunu aradan qaldırmağa çox təsirlidir.
 





05.10.2013    çap et  çap et