vaxtlı-vaxtında oxuyun! Bazar, 8 sentyabr 2024
1 ABŞ dolları 1 USD = 1.7 AZN
1 Avro 1 EUR = 1.6977 AZN
1 Rusiya rublu 1 RUB = 0.0272 AZN
1 İngiltərə funt sterlinqi 1 GBP = 1.9671 AZN
1 Türkiyə lirəsi 1 TRY = 0.0914 AZN
Məhəmməd Hüseyn Şəhriyar (1906 - 1988)

«Yetər İran odlarından
od ələndi başımıza,
Dur ayağa! Ya azad ol,
ya tamam yan, Azərbaycan!»

Məhəmməd Hüseyn Şəhriyar (1906 - 1988)
SAĞLAMLIQ  
17:11 | 25 iyul 2024 | Cümə axşamı Məqaləyə 121 dəfə baxılıb Şriftin ölçüsü Xəbərin şriftini kiçilt Xəbərin şriftini böyüt

250 qramlıq içki insulin müqavimətini 34 faiz artırır

Qatılaşdırılmış meyvə suyu oğlanlarda diabetə səbəb ola bilər

XALİDƏ

Yeni bir araşdırma, uşaqlıq və yeniyetməlik dövründə şəkərli içkilər və qatılaşdırılmış meyvə şirəsinin oğlanlarda diabet riskini artıra biləcəyini aşkar etdi.

ABŞ-ın Massaçusets ştatında 500-ə yaxın uşaq üzərində aparılan araşdırma, uşaqlıqda şəkərli içkilər və qatılaşdırılmış meyvə şirələrinin müntəzəm istehlakının qızlara nisbətən oğlanlarda 2-ci tip diabet riskinin daha yüksək olduğu ortaya çıxdı.

Amerika Ürək Dərnəyinin (AHA) son konfransında təqdim edilən tapıntılar, tərkibində şəkər əlavə edən içkilərin istehlakını gənclərdə 2-ci tip diabetin uzunmüddətli riski ilə əlaqələndirən dəlilləri əlavə etdi.

Tədqiqatın aparıcı müəllifi Soren Harnois-Leblank bildirib ki, səhiyyə işçiləri “sağlam qidalanma vərdişləri haqqında danışarkən gənc xəstələrə və onların valideynlərinə şəkərli içkilər və şirələr barədə xəbərdarlıq etməlidirlər”.

Amerikada hər üç uşaq və yeniyetmədən ikisi hər gün ən azı bir şəkərli içki, məsələn, soda, limonad və ya enerji içkisi qəbul edir.

Tədqiqatlar göstərir ki, çox şəkərli içkilər istehlak etmək nəinki çəki artımına və dişlərin çürüməsinə səbəb olur, həm də ürək xəstəlikləri, yüksək qan təzyiqi və 2-ci tip diabet riskini artırır.

Yeni araşdırmada elm adamları 1999-cu ildə Massaçusetsin şərqində davam edən “Project Viva” tədqiqatında iştirak edən hamilə qadınlardan doğulan uşaqları müşahidə ediblər. Onlar şəkərli içkilərin, xüsusən də 100 faiz meyvə şirələrinin 2-ci tip diabetin inkişafının markerləri ilə əlaqəli olub-olmadığını öyrənmək istəyirdilər.

Tədqiqatçılar şəkərli içkilərin, 100 faiz meyvə şirəsinin və təzə meyvənin uşaqlıq və yeniyetməlik dövründə orta istehlakını hesablayıblar ki, onun insulin müqaviməti, aclıq qan şəkəri və qan HbA1c kimi 2-ci tip diabetin markerləri ilə potensial əlaqələri qiymətləndirilib.

Alimlər uşaqlıq və yeniyetməlik dövründə gündə təxminən 236 mililitr şəkərli içkinin insulin müqavimətini 34 faiz artırdığını aşkar ediblər.

Amerika Ürək Dərnəyinin qidalanma komitəsinin üzvü Penni M. Kris-Ezerton, “Tip 2 diabet riskinin bir çox ölçülərinin belə gənc yaşda kişilərdə yüksəlməsi təəccüblüdür”, – deyib.

Tədqiqatçılar, bu dövrdə təzə meyvə yeməyin oğlan və ya qızlarda 2-ci tip diabet riski üzərində heç bir təsir görmədiklərini bildirdilər.

Dr. Harnois-Leblanc araşdırma haqqında dedi: “Pəhriz və kardiometabolik sağlamlıq mürəkkəbdir, çünki bir çox amillər zamanla dəyişir və müxtəlif yollarla qarşılıqlı təsir göstərir və bu araşdırma tapmacanın kiçik bir hissəsini təmsil edir”.

Tədqiqatçılar xəbərdarlıq ediblər ki, yeni araşdırmada şəkərli içkilərin müntəzəm istehlakı və meyvə şirələri ilə diabet arasında əlaqə müşahidə edilsə də, içkilərin xəstəliyə səbəb olduğunu sübut edə bilməyib.