Pendir yemək xeyirlidir, ya yox?
Artıq çəki istəməyənlərə məsləhət...
MÖVZU İLƏ ƏLAQƏLİ
-
12.6 kiloqramlıq “cinayətkar”
Məmur pendirə hökm oxudu və sonra ...
-
Ağ dişlər heç də sağlamlıq əlaməti sayılmır
Hollivud təbəssümünə malik olmamaq sağlam olmayan dişlər mənasına gəlmir
-
Meyvə çayının dişlərə təsiri məlum oldu
Tərkibində turşu olan içkilər eroziya yarada bilər
-
Xaricdən niyə bu qədər ərzaq alırıq?
Ötən ay 100 milyon dollara yaxın qiymətdə məhsul idxal olunub
-
Tələm-tələsik yemək artıq çəki və xəstəliklərə səbəb olur
Yavaş qidalanmaqla həyat tərzini yaxşıya doğru dəyişmək mümkündür
-
Quru ilə təbii südün fərqi
İstehsalçılar istehlakçıları aldadırlar, yoxsa...
-
Uzun və sağlam həyatın sirri - az yemək
Hazırda yüksək kalorili qidalardan yan keçmək çətindir
-
Təhlükəsizlik - tarladan süfrəyədək
Mütəxəssislər deyir ki, qurumun fəaliyyəti Azərbaycanın qida sektorunu inkişaf etdirəcək
-
Palma yağı ziyanlıdır
Azərbaycanda bu yağın hansı məhsula vurulduğu niyə açıqlanmır?
-
Eşşək südü deyib keçməyin
Kiloqramı 2000 manata olan super sağlam qida
-
Diş ağrısına son!
Tibdə möhtəşəm inqilab
-
Naxçıvan qayğanağı 17, ...
... kənd səhər yeməyi menyüsü isə 12 manatdır
-
Təbii antibiotik
Sarımsaqdan qoxusuna görə imtina edənlərə məsləhət
-
Nar dənələrinin sirri
Sayı qədər dərdə dərman olduğu üçün çoxdənəlidir
-
Sim-Sim kababının tilsimi
Baksell və Nar şirkətinin əməkdaşları bunu oxumasın!
-
Üzüm ayağının altına...
Hər gün bir kasa üzüm nəyə xeyirlidir?
«Metro» qəzeti yazır ki, pendir ümumən sağlamlıq üçün o qədər də xeyirli qida sayılmır. Yəni ən azı artıq çəki yığmaq istəməyənlər ondan uzaq durmalıdırlar.
Amma pendirin xeyri onun ziyanından çoxdur. Məsələn, K12 vitamini ilə zəngin pendir dişlərimiz üçün xeyirlidir.
İndi isə alimlər bu nəticəyə gəliblər ki, günə 40 qram pendir yemək insanın müəyyən koronar xəstəliklərə tutulmasının qarşısını 14 faizədək ala bilər.
Çinin Suçou Universiteti Avropa və ABŞ-da 200 min insanın qidalanma və sağlamlıq məlumatlarını araşdıran 15-dək müxtəlif elmi-tədqiqat işini təhlil edib.
Alimlər bu qərara gəliblər ki, müntəzəm olaraq pendir yeyən şəxslrdə infarkt riski 10 faiz az olub.
Görəsən buna səbəb nədir? Tədqiqatçılar bildirirlər ki, pendirin tərkibində doymuş yağların yüksək konsentrasiyasına baxmayaraq, elə bu yağlardakı kalsium onların orqanizmə sorulmasının qarşısını alır və nəticədə «yaxşı» xolesterolun çəkisi artır.
Digər tərəfdən,pendirin tərkibindəki turşu arteriyaların kirəcləşməsini ləngidir.
Lakin bir sıra başqa ekspertlər bu qənaətdədirlər ki, bu araşdırmanın nəticələri o qədər də dəqiq olmaya bilər, çünki araşdırmaçılar konkret olaraq istehlakçıların qidalanmasını monitorinq etməyiblər.
Məsələn, nəzərə alınmayıb ki, daha çox bahalı ərzaq sayılan pendiri alıb yeyənlərin əksəriyyəti imkanlı adamlardır, onlarınsa orqanizmi başqa səbəblərlə, məsələn, həyat tərzi ilə bağlı pendirsiz də daha sağlam ola bilər.
«Həm də 40 qram pendir o qədər də çox deyil və əslində kibrit qutusu boydadır», - «Metro» yazır.