
Evlənmirəm, əl çəkin!
Yeni nəslin tək yaşamaq seçimi dünyada ənənəvi ailə quruluşunu dağıdır
Yeni nəslin tək yaşamaq seçimi dünyada ənənəvi ailə quruluşunu dağıdır
Məcəllə kimlərə şamil olunacaq?
Rusiyadan Bakıya köç çoxalıb
Pandemiyanın ABŞ-da daşınmaz əmlak bazarına təsiri
Ev dəllalları müştəriləri necə aldadır?
Ev alarkən aldanmamaq üçün nələri bilmək vacibdir?
Kimlər kirayə mənzilə sahib ola biləcəklər?
Bakının daşınmaz əmlak bazarında qiymətlərlə bağlı proqnoz
Alimlər müasir təmizləyici vasitələrdənsə, dədə-baba sabunlara üstünlük verir
Ekspertdən sosial evlərlə bağlı mühüm məsləhət
«Makler» peşəsi qapısı qıfıllı ofislərdən başlanır
İpoteka təklif edənlərin sayı azalır
…İpoteka kreditlərinin maksimal məbləği
Sənədsiz evlərin sənədləşməsinin yolu tapıldı
Əməkdaşımız paytaxtdakı 1 saylı «Asan xidmət»dən yazır
Vətəndaşlar mənzil və mülkləri üçün «kupça» və texniki pasportları daha rahat alacaqlar
Çirkli bıçaqlar, qazanlar və doğrama lövhələri iki gündür yığılıb qalıb? Sonra onlar sağlamlıq üçün əsl təhlükə yaradırlar.
Avstraliyanın Pert şəhərindəki Kurtin Universitetinin Psixologiya Məktəbinin sağlamlıq psixoloqu Barbara Mullan xəbərdarlıq edir ki, qabları yumaq üçün iki gündən çox gözləməməlisiniz. Mullan “ABC News”a deyib: “Çirkli qabları çöldə qoysanız və evdə insanlar və bəlkə də heyvanlar varsa, onların bakteriyaları hər yerə yayması ehtimalı var” deyən Mullan, çirkli qabları çöldə buraxmağın təhlükəli bakteriya, virus və göbələkləri evə yaya biləcəyini qeyd etdi.
***
Qazan və tavalar bişmiş yeməkləri sürtmədən çıxarmaq üçün isladıldığında risk daha da artır. Çünki qab suyu patogenlərin çoxalması üçün ideal şərait yaradır. Mullan xəbərdarlıq edir ki, evdə rütubətlə təmasda olan digər şəxslər mədə-bağırsaq infeksiyalarına yoluxma riskini artıracaq.
İnfeksiya riski qabyuyan şəxs üçün xüsusilə yüksəkdir: “Sonunda gözəl bir bakteriya şorbası alırsınız. Sonra qabları yumaq üçün fişini çəkib əlinizi lavaboya qoymalısınız. Əgər əllərinizi düzgün yumasanız, mətbəxi çirkləndirmiş olarsınız”.
Riski minimuma endirmək üçün həmişə çox isti su və bol qabyuyan maye ilə yuyulmalısınız.
***
Qabyuyan maşındakı çirkli qablar haqqında nə demək olar? Burada da sağlamlıq riski artırmı? Ekspertlərin fikrincə, yox. Bunun səbəbi çirkli qabların örtülməsidir. Bu o deməkdir ki, patogenlər otaqda yayıla bilməz. Bundan əlavə, maşın yüklənərkən kir hissəciklərinə nadir hallarda toxunur.
Bundan əlavə, qabyuyan maşındakı su adətən 60 dərəcədən çox qızdırılır. Bu və yuyucu vasitələr patogenlərin çoxunu öldürür.