vaxtlı-vaxtında oxuyun! Çərşənbə, 20 avqust 2025
1 ABŞ dolları 1 USD = 1.7 AZN
1 Avro 1 EUR = 1.6977 AZN
1 Rusiya rublu 1 RUB = 0.0272 AZN
1 İngiltərə funt sterlinqi 1 GBP = 1.9671 AZN
1 Türkiyə lirəsi 1 TRY = 0.0914 AZN
Heydər Əliyev (1923 - 2003)

«Azadlıq və istiqlaliyyət hər bir xalqın milli sərvətidir»

Heydər Əliyev (1923 - 2003)
KULİNARİYA  
Mükəmməl şokolad 18:52 | 20 avqust 2025 | Çərşənbə Məqaləyə 121 dəfə baxılıb Şriftin ölçüsü Xəbərin şriftini kiçilt Xəbərin şriftini böyüt

Mükəmməl şokolad

Tədqiqatçılar fermantasiya prosesini kəşf etdi

MEHİN

MÖVZU İLƏ ƏLAQƏLİ

Notinqem Universitetindən (“Nottingham University”) olan alimlər şokoladın dadını müəyyən edən ən kritik mərhələnin fermantasiya prosesi olduğunu üzə çıxarıblar.

“Nature Microbiology” jurnalında dərc olunan araşdırmaya görə, kakao dənələrinin fermentasiyası zamanı baş verən mikrob prosesləri birbaşa dad və aromaya təsir edir.

Kakao meyvəsi açıldıqdan sonra dənə və posası birlikdə fermentasiya edilir. Bu mərhələdə dənələr rəngini dəyişir və acılığı azalır. Lakin fermentasiyanın fermadan fermaya, məhsul yığılmasından məhsul yığılmasının dəyişməsi keyfiyyəti qeyri-sabit edir.

Araşdırma qrupu Kolumbiyalı fermerlərlə birlikdə laboratoriya şəraitində bakteriya və göbələk qarışığından ibarət xüsusi mikrob qarışığı hazırlayıb.

Beləcə daha nəzarət olunan və proqnozlaşdırıla bilən fermentasiya “resepti” yaradılıb. Alimlər bildirirlər ki, bu üsul pivə və pendir istehsalında istifadə olunan mədəniyyətlər kimi şokolad istehsalında da inqilab edə bilər.

Ekspertlərin fikrincə, bu metod istehsalçılara daha sabit keyfiyyət imkanı təqdim edə bilər. Lakin sektorun ekoloji təsirlər və uşaq əməyindən qaynaqlanan struktur problemləri hələlik həll olunmayıb.