Qarpız xəbərdarlığı
Qida Təhülkəsizliyi Agentliyi əhaliyə müraciət etdi
MÖVZU İLƏ ƏLAQƏLİ
-
Yay - qarpız mövsümü...
İmişlidə bir isti var, qarpızın içindən çox, çölü qızarır... (“Facebook” atalar sözü)
-
Qarpız qızıla dönüb, xəbəri yox fermerlərin
Sabirabad qarpızı bazarlardan yoxa çıxdı, qiymətlər də kəskin artdı ...
-
Yayın təhlükəli sevimli qidası
Özünüzü keyfiyyətsiz qarpızdan qoruyun
-
Qarpızdan zəhərlənmənin səbəbləri
İstidə, günəş altında və dəriləndən sonra 7 gündən çox qalan qarpızları yemək təhlükəlidir
-
Yemək təhlükəlidir!
«Zəhərlənmə halları artır»
-
Bazarlara qarpız çıxarılıb. Adətən iyulun ortalarında və avqustda yeməyə alışdığımız qarpızın indidən satışa çıxarılması onun təhlükəli ola bilməsi ilə bağlı tərəddüdlər yaradır.
Xezerxeber.az bildirir ki, bununla bağlı Qida Təhülkəsizliyi Agentliyi xəbərdarlıq yayıb.
Qurumdan bildirilib ki, iyun ayının sonlarında qarpızın satışa çıxarılması normal haldır. Sadəcə olaraq qarpız seçimi edərkən onun ölçüsünə, tamlığına, üzərində yarıq və çatların olmamasına diqqət edilməlidir. Həmçinin qarpızın saplağının yaşıl olması da vacib amillərdən biridir. Bundan başqa, qarpızın üzərində sarı ləkələr də olmalıdır. Çünki yetişmiş qarpızın torpaqla təmas etdiyi hissələr əvvəl ağ olur, sonradan isə açıq sarıya çevrilir.
Satıcılar isə qarpız seçimini ənənəvi üsullarla edirlər.
Satıcılar deyirlər ki, hazırda satışda olan qarpızlar istixana şəraitində yetişdirilib. Açıq havada yetişmiş qarpız isə bir həftə - on gün ərzində bazarlara çıxarılacaq.
Qiymətlər isə 40 qəpik-1 manat arasında dəyişir. Satıcılar havaların isti keçməsi ilə əlaqədar qarpıza tələbatın böyük olduğunu deyirlər.
Qida Təhülkəsizliyi Agentliyinin daha bir xəbərdarlığı isə qarpızın kəsilməsi ilə bağlıdır. Qurum qarpızın kəsilərək alınmasını tövsiyə etmir. Çünki qarpızı kəsən bıçaq sanitariya və gigiyena qaydalarına uyğun təmizlənməlidir ki, qarpızın içinə yad maddələr düşməsin. Bu qaydaya isə bazar şəraitində satıcıların riayət etməsi müəyyən şübhələr yaradır.