vaxtlı-vaxtında oxuyun! Çərşənbə, 12 mart 2025
1 ABŞ dolları 1 USD = 1.7 AZN
1 Avro 1 EUR = 1.6977 AZN
1 Rusiya rublu 1 RUB = 0.0272 AZN
1 İngiltərə funt sterlinqi 1 GBP = 1.9671 AZN
1 Türkiyə lirəsi 1 TRY = 0.0914 AZN
Babək Xürrəmi (798 - 838)

«Bir gün azad yaşamaq, qırx il boyunduruq altında yaşamaqdan daha üstündür»

Babək Xürrəmi (798 - 838)
ELM-TEXNİKA  
21:14 | 2 mart 2025 | Bazar Məqaləyə 111 dəfə baxılıb Şriftin ölçüsü Xəbərin şriftini kiçilt Xəbərin şriftini böyüt

Rəqəmsal ləzzət

Yeməklərin dadlarını virtual məlumatlara çevirərək onları təqlid edə bilən sistem hazırlanıb

ELŞAD

MÖVZU İLƏ ƏLAQƏLİ

Ohayo Dövlət Universitetinin tədqiqatçıları “e-Taste” adlandırdıqları sistem hazırlayıblar.

Dad təcrübəsinin “e-Taste” adlı sistemlə virtual reallıq texnologiyalarına da inteqrasiya oluna biləcəyi bildirilir. ABŞ-da tədqiqatçılar qida və içkilərin dadlarını rəqəmsal məlumatlara çevirərək kimyəvi maddələrlə təqlid edə bilən sistem hazırlayıblar.

Bu sistem qida və içkilərin dadlarını təqlid etmək məqsədilə rəqəmsal məlumatlara çevirmək üçün 5 əsas zövqə uyğun kimyəvi maddələrdən istifadə edir.

Sonra dadlar sensorlar vasitəsilə rəqəmsal məlumatlara çevrilir və müvafiq kimyəvi maddələr dilin müəyyən sahələrinə ötürülür.

Tədqiqatçılar 10 nəfərlik qrup üzərində sistem tərəfindən istehsal olunan müxtəlif turşluq nümunələrini sınaqdan keçiriblər. Sistemin zövqləri təqlid etmə dəqiqliyi yüzdə 70 olaraq təyin olunub.

Başqa bir təcrübədə isə 6 nəfərə limonad, tort, qızardılmış yumurta, qəhvə və balıq kimi daha mürəkkəb dadlar təklif edilib. Bu vəziyyətdə sistemin düzgün dad uyğunlaşma nisbəti yüzdə 87 olaraq təyin olundu.

***

Qeyd edilir ki, bu sistemlə dad təcrübəsi virtual reallıq texnologiyalarına da inteqrasiya oluna bilər. Həmçinin biotibbi araşdırma, onlayn alış-veriş, distant təhsil, çəki nəzarəti və fiziki reabilitasiya proseslərində faydalı ola biləcəyi bildirilir.

Hələ ədviyyatlı və yağlı dadları tam təqlid edə bilmədiyi və dad təcrübəsinə qatqı təmin edən qoxu kimi faktorlara təsir edə bilməyəcəyi ifadə edilən sistem üzərində daha çox iş görülməsi lazım olduğu bildirildi.

Araşdırmanın nəticələri “Science Advances” jurnalında dərc olunub.