vaxtlı-vaxtında oxuyun! Şənbə, 23 noyabr 2024
1 ABŞ dolları 1 USD = 1.7 AZN
1 Avro 1 EUR = 1.6977 AZN
1 Rusiya rublu 1 RUB = 0.0272 AZN
1 İngiltərə funt sterlinqi 1 GBP = 1.9671 AZN
1 Türkiyə lirəsi 1 TRY = 0.0914 AZN
Heydər Əliyev (1923 - 2003)

«Fikir müxtəlifliyi təbii hadisədir. Hamı bir boyda ola bilmədiyi kimi, eyni fikirdə də ola bilməz»

Heydər Əliyev (1923 - 2003)
SAĞLAMLIQ  
09:56 | 18 iyun 2014 | Çərşənbə Məqaləyə 2426 dəfə baxılıb Şriftin ölçüsü Xəbərin şriftini kiçilt Xəbərin şriftini böyüt

Toyuğu yumaq «infeksiyanı yayır»

Vəziyyətdən çıxmaq üçün məsləhətlər

MÖVZU İLƏ ƏLAQƏLİ

Alimlər çiy toyuğu yumağın qida zəhərlənməsi ilə nəticələnə biləcəyi barədə xəbərdarlıq edirlər. Britaniyada 4500 adam arasında keçirilən sorğuya əsasən 44 faiz toyuğu bişirməzdən əvvəl yuyur.


Amma ölkədə qida standartlarını tənzimləyən FSA agentliyi (Food Standards Agency, Ərzaq Standartları Agentliyi) toyuğun yuyulması vaxtı su sıçrantıları vasitəsilə bakteriyaların əllərə, mətbəxə, paltara və avadanlıqlara yayıldığını bildirir.

Toyuğu yuyanlar bunu çirk və mikrobları aradan qaldırmaq üçün və ya bir vərdiş kimi etdiklərini deyirlər.

 

Toyuğu hazırlamaq üçün məsləhətlər:

 

  • Çiy toyuğun üstünü bağlayıb onu soyudun;
  • Onu soyuducunun alt hissəsində saxlayın ki, suyu digər məhsulların üstünə damcılamasın;
  • Çiy toyuğu yumayın;
  • Çiy toyuğu hazırlayarkən bütün avadanlıqları, doğrama lövhələrini və masaların üstlərini yuyun;
  • Toyuğu yaxşı bişirin - ətin çəhrayı yerləri olmamalı, suyu şəffaf olmalıdır.