

ABŞ bank sektorunda zərərlər və yaranmış vəziyyət
Üç bank özünü iflas elan etdi, kriptovalyuta bazarı silkələnəcək
ABŞ administrasiyası minlərlə yeni sənəd dərc edib
Baydendən yeni bəd xəbər ...
Müharibənin taleyini həll edəcək ikinci həmlə
Bayden nüfuzdan düşməkdə davam edir
Qərar ABŞ müdafiə naziri və prezidentinin təsdiqlərini gözləyir
Ukrayna ordusunun cəbhədəki uğuru Ukraynanın taleyini həll edə bilər
“Ukrayna özünü PUA təhlükəsinə qarşı qoruya biləcək”
1800 nəfərdən 1100-ü işi 24 saatlıq dayandırır
Butun azadlığa buraxılması dünyada “ABŞ Rusiyaya boyun əydi” kimi başa düşülür
Tayvan və ABŞ-ın bir çox ştatında Çindən gələn bəzi tətbiqlərə məhdudiyyət qoyulub
ABŞ prezidentinin dili topuq vurdu ...
Smit: “Məktəbi təzə bitirdiyimi, təcrübəsiz olduğumu deyirlər”
ABŞ Çinin sərhədlərinə yaxınlaşarkən, Pekin Vaşinqtonun oylağında at oynadır
ABŞ ən yaxın müttəfiqinə 10 milyard kubmetr LNG göndərməyi hədəfləyir
Birləşmiş Ştatlar Konqresinin kitabxanasında ABŞ-da Azərbaycan mətbəxi haqda ilk kitabın müəllifi olan Fəridə Buyuranın «Nar və zəfəran: Azərbaycana kulinariya səyahəti» adlı kitabının təqdimatı keçirilib. Dünyanın ən mötəbər kitabxanalarından biri olan Konqres kitabxanasının Yaxın Şərq bölməsində keçirilən tədbirdə Fəridə Buyuran Azərbaycanın mətbəx mədəniyyəti tarixi və ənənələri haqda danışıb və kitabın nüsxələrini imzalayıb. Toplaşanlara Azərbaycan mətbəxinin nümunələri təqdim edilib.
Bu Novruz günlərində Fəridə Buyuran amerikalıları sözün əsl mənasında vətəni Azərbaycana kulinariya səyahətinə dəvət etdi. O, Azərbaycan tarixinin müxtəlif mərhələlərində ölkənin milli mətbəx ənənələri, kulinariya mədəniyyəti haqda maraqlı məlumatlar verdi, yeməklərin xüsusiyyətləri, milli bayramlar haqda məlumatların yerləşdirildiyi stendlər nümayiş etdirdi. O, Böyük İpək Yolu üzərində yerləşən Azərbaycanın milli mətbəx ənənələrinin Yaxın Şərq və Mərkəzi Asiya bölgələrində özünəməxsus yer tutduğunu qeyd edib.
Fəridə Buyuran Amerikanın Səsinə müsahibəsində deyib ki, onun əsas məqsədi zəngin, lakin Amerikada az tanınan Azərbaycan mətbəxinin özəlliklərini göstərməkdən ibarətdir.
«Mənim əsas missiyam odur ki, Azərbaycan mətbəxinin gözəlliyini, dərinliyini, regionlararası zənginliyini göstərməkdi. İnsanların o mətbəxi tanımalarını çox istəyirəm, çünki həqiqətən də çox tarixi var bizim mətbəximizin. Müxtəlif mədəniyyətlərin təsirindən yaradılmış bir mətbəxdir, eyni zamanda, Azərbaycanın özünün də qatqıları olan bir mətbəxdir. Bu oxşarlıqları, fərqlilikləri amerikalı oxucularına çatdırmaq istəyirəm».
«Nar və zəfəran: Azərbaycana kulinariya səyahəti» Amerikada Azərbaycan mətbəx ənənələrini tanıdan ilk kitabdır. Fəridə Buyuran Amerikada Azərbaycan mətbəxinə maraq səviyyəsindən danışıb.
«Kitabımı əldə edən insanların marağı və biliyinin artdığını görürəm. Xüsusilə də amerikalılar, Azərbaycanla çox əlaqəsi olmayan insanlar alır kitabımı. Bu, doğrudan da sevindirici haldır, çünki mən əvvəlcə elə bilirdim ki, daha çox burada yaşayan azərbaycanlılar alacaq. Amma sevindiricidir ki, tam tərsidir, heç o mətbəxlə əlaqəsi olmayan insanlar alır və bu da o deməkdir ki, missiya bir şəkildə yerinə yetirilir. Mənə elə gəlir ki, mənim çıxış etdiyim tədbirlərə gələn insanlarda maraq artır və onların da marağı artdıqca onlar da başqasına deyəcək, mətbəx haqqında başqalarına da bilgi verəcək və belə zəncirvari şəkildə məncə, Azərbaycanın gözəl təbliğatı olur».
Konqres kitabxanasının Yaxın Şərq şöbəsinin müdiri Mari Ceyn Debb Fəridə Buyuranın kitabı və prezentasiyası ilə Azərbaycan haqda maraqlı bilgilər təqdim etdiyini söylədi.
«Çox gözəl prezentasiya oldu. Burada təkcə yeməklər deyil, ölkənin mədəniyyəti haqda məlumat verildi. Azərbaycan kitabxanada bu bölməyə daxil olsa da, mən əvvəllər bilmədiyim məlumatları aldım. Azərbaycana müxtəlif ölkələrdən məsələn, Hindistandan gətirələn məhsullar, qədim monqolların təsiri haqda maraqlı məlumatlar verildi. Bu, mən deyərdim ki, əsl mədəni ekskurs idi. Mən Azərbaycanı bundan sonra daha yaxşı başa düşə biləcəyimi düşünürəm. Çox gözəl prezentasiya oldu».
Meri Ceyn Debb Fəridə Buyuranın kitabında Azərbaycan mətbəxinin ölkənin mədəni ənənələri ilə vəhdət halında təqdim edildiyini vurğulayıb.
«Bu, təkcə kulinariya kitabı deyil. Bu, qədim ölkənin tarixinə baxışdır. Burada mətbəx ənənələri ilə yanaşı, qədim tarixi dövlərə gedib çıxan başqa mədəni ənənələr də yer alır. Müəllif böyük tarixi dövrlər arasında, ucqar yerlər və şəhərlərin mədəni ənənələri arasında bir körpü yaratmağa, regionların ənənələrini bir araya gətirə bilməyə nail olub. Bu, zəngin məlumatlara malik, rəngarəng illüstrasiyalarla dolu çox gözəl tərtib edilmiş bir kitabdır».
Fəridə Buyuran Azərbaycanın mətbəx mədəniyyətinin milli-mədəni ənənələrindən qaynaqlandığı deyərək, Azərbaycan qonaqpərvərliyini xüsusi qeyd etdi. O, prezentasiyasını Aleksandr Dümanın «Qafqaza səyahət» kitabında Azərbaycana səfərini təsvir edən sitatla bitirdi.
«Suraxanı kəndi yaxınlığında bir zabit bizi onunla çay içməyə dəvət etdi. Çay çətin ki düzgün sözdür. Gördük ki, bizim üçün Tatar kababı (şaşlık), armud, üzüm, qarpız dolu gözəl şam süfrəsi hazırlayıb. O bizə gecə qalmaq istəsək otaq da təklif etdi».
Kitabın prezentasiyasından sonra qonaqlara Azərbaycan milli mətbəxinin ləziz təamları və şirniyyatlar təqdim edildi.