
Yaxşısı meyvənin özüdür
1 stəkan meyvə şirəsi ən pis düşməniniz ola bilər
1 stəkan meyvə şirəsi ən pis düşməniniz ola bilər
Hollandiyada qida əlavələri ilə bağlı sağlamlıq problemlərində ciddi artım var
Hansı vitamin nəyə xidmət edir?
Qida təhlükəsizliyi mütəxəssislərindən kritik xəbərdarlıq
“Payızda bizi çox ciddi məhsul qıtlığı gözləyir”
“Moskva ilə bir milyon dollarlıq müqaviləmiz var”
Subtropik meyvənin tərkibində yodun çoxluğu hansı xəstəliyə məsləhət deyil?
Millət vəkili: «Görünür, hansısa məmurlara bu sərf etmir...»
Oliqarxlar «kasıblayıb», Bakıda bahalı ağacları alan yoxdur…
Qiymət Novruz bayramında 2 dəfə qalxıb
Yaxud firmaların hədiyyəli kampaniyalarının arxasından görün nələr çıxır...
Satıcılar addımbaşı aldadır, xarici məhsullar yerli adıyla alıcıya sırınır
Yerli istixanaların məhsulları bazarlarda xarici meyvə-tərəvəzlə rəqabətə girə bilmir
Sayı qədər dərdə dərman olduğu üçün çoxdənəlidir
Hər gün bir kasa üzüm nəyə xeyirlidir?
Adambaşına istehlakı nəzərə alsaq, alma Azərbaycanda ən populyar meyvə olaraq qalır. Bir tərəfdən, adətən regional olaraq yetişdirilir və buna görə də asanlıqla əldə edilir. Digər tərəfdən, almada orqanizmə lazımlı bir çox vitaminlər və minerallar var.
Almada çoxlu C vitamini və kalium var ki, qaraciyər, bağırsaq və beyin üçün faydalıdır və yeməkdə müxtəlif yollarla da istifadə edilə bilər. Bununla belə, ABŞ Xəstəliklərə Nəzarət və Qarşısının Alınması Mərkəzləri (CDC) bir çox insanın fərqində olmadığı bir təhlükəyə də işarə edir. Bu təhlükə xüsusilə alma toxumlarına aiddir.
***
Bunlar bədəndə siyanidə çevrilə bilən hidrosiyanik turşu kimi tanınan amigdalin ehtiva edir. Bu zəhər yəqin ki, cinayət və əsl cinayət həvəskarlarına ən yaxşı məlumdur, çünki qoxusuz olduğu üçün tez-tez istifadə olunur. Bu maddə orqanizmin oksigeni emal etməsinə mane olur. Bu, digər şeylərlə yanaşı, baş ağrısı və sinə ağrısı, ürəkbulanma, başgicəllənmə və tənəffüs çətinliyinə səbəb ola bilər və ən pis hallarda ölümcül ola bilər. Mütəxəssislər buna görə də alma toxumlarının həddindən artıq istehlakına qarşı xəbərdarlıq edirlər.
Ancaq orta istehlakçı narahat olmamalıdır. Hesablamalara görə, bir toxumda 1 ilə 4 milliqram arasında 0,06 və 0,24 milliqram amigdalin var ki, bu da təxminən 0,06 milliqram hidrosiyanik turşuya çevrilə bilər. Avropa Qida Təhlükəsizliyi Təşkilatının məlumatına görə, böyüklər üçün hidrogen siyanidin kritik dozası 30-50 milliqramdır. Ölümcül doza daha da konsentrə olmalı idi...