
... Zəhərlənə bilərsiniz
Alma yeyərkən diqqətli olun ...
Alma yeyərkən diqqətli olun ...
Hüceyrələri zədələyir və qocalmağa səbəb olur
8 erkən xəbərdarlıq xəstəliyi müəyyən etməyə imkan verir
Hollandiyada qida əlavələri ilə bağlı sağlamlıq problemlərində ciddi artım var
Hansı vitamin nəyə xidmət edir?
Qida təhlükəsizliyi mütəxəssislərindən kritik xəbərdarlıq
“Payızda bizi çox ciddi məhsul qıtlığı gözləyir”
Subtropik meyvənin tərkibində yodun çoxluğu hansı xəstəliyə məsləhət deyil?
Millət vəkili: «Görünür, hansısa məmurlara bu sərf etmir...»
Qiymət Novruz bayramında 2 dəfə qalxıb
Yaxud firmaların hədiyyəli kampaniyalarının arxasından görün nələr çıxır...
Satıcılar addımbaşı aldadır, xarici məhsullar yerli adıyla alıcıya sırınır
Yerli istixanaların məhsulları bazarlarda xarici meyvə-tərəvəzlə rəqabətə girə bilmir
Sayı qədər dərdə dərman olduğu üçün çoxdənəlidir
Hər gün bir kasa üzüm nəyə xeyirlidir?
Meyvə şirəsi tərkibindəki vitamin və antioksidant tərkibi sayəsində ümumiyyətlə sağlam bir seçim hesab olunur. Bununla belə, həddindən artıq istehlak qaraciyərə mənfi təsir göstərə bilər.
Mütəxəssislərin fikrincə, meyvə şirələrində fruktozanın yüksək olması təbii olsa belə, qaraciyərdə piylərin yığılmasına və iltihaba səbəb ola bilər. Zamanla bu, alkoqolsuz yağlı qaraciyər xəstəliyinin (NAFLD) riskini artıra bilər.
Dietoloqlar bütöv meyvələrin sağlam qidalanma üçün əvəzolunmaz olduğunu vurğulayırlar, çünki onlar lif, vitamin və antioksidantlarla zəngindir. Ancaq eyni şey meyvə şirələrinə aid deyil. Maye şəklində istehlak edilən meyvələrdə lif olmadığı üçün şəkərin qana daha sürətli daxil olmasına səbəb olur. Bu, qan şəkəri səviyyəsində ani dalğalanmalara səbəb olur.
“Brigham Young” Universitetində aparılan hərtərəfli araşdırma meyvə suyunun 2-ci tip diabet riskini artıra biləcəyini ortaya qoyub. 500.000-dən çox insan üzərində aparılan təhlil, gündə 240 ml meyvə şirəsi istehlakının diabet riskini 5 faiz artırdığını müəyyən edib.
Tədqiqatın aparıcı müəllifi, Qidalanma Elmi Professoru Karen Della Kort, “Bu, müxtəlif şəkər mənbələri ilə 2-ci tip diabet riski arasında aydın əlaqə quran ilk araşdırmadır. Şəkərli içkilər onları yeməkdən daha zərərli ola bilər”.
Satılan meyvə şirələrinin tərkibində təkcə təbii şəkər deyil, əlavə şəkər və süni dadlandırıcılar da ola bilər. Bu əlavələr qaraciyərə əlavə yük verir. Bəzi süni dadverən maddələr qaraciyərin toksikliyi və metabolik pozğunluqlarla əlaqələndirilir.
***
Fərqli meyvələrin şirələrinin başqa-başqa riskləri var. Qreypfrut suyu qaraciyərin dərmanları metabolizə etməsinə imkan verən fermentlərə təsir edərək bəzi dərmanlarla təhlükəli şəkildə qarşılıqlı təsir göstərə bilər. Bu, bədəndə yüksək səviyyəli dərmanlara və potensial toksikliyə səbəb ola bilər.
Mütəxəssislər meyvə şirələrindən tamamilə imtina etmək əvəzinə, istehlakınızı məhdudlaşdırmağı və təzə sıxılmış, qatqısız seçimlərə üstünlük verməyi məsləhət görürlər. Bütün meyvələrin istehlakı qaraciyər funksiyasını dəstəkləmək üçün ən sağlam yollardan biri kimi önə çıxır. Bundan əlavə, balanslaşdırılmış pəhriz ilə birlikdə istehlak edilən məhdud miqdarda meyvə suyu potensial zərərləri minimuma endirir.