vaxtlı-vaxtında oxuyun! Çərşənbə, 19 mart 2025
1 ABŞ dolları 1 USD = 1.7 AZN
1 Avro 1 EUR = 1.6977 AZN
1 Rusiya rublu 1 RUB = 0.0272 AZN
1 İngiltərə funt sterlinqi 1 GBP = 1.9671 AZN
1 Türkiyə lirəsi 1 TRY = 0.0914 AZN
Babək Xürrəmi (798 - 838)

«Bir gün azad yaşamaq, qırx il boyunduruq altında yaşamaqdan daha üstündür»

Babək Xürrəmi (798 - 838)
SAĞLAMLIQ  
15:46 | 19 mart 2025 | Çərşənbə Məqaləyə 12 dəfə baxılıb Şriftin ölçüsü Xəbərin şriftini kiçilt Xəbərin şriftini böyüt

Həyat üçün təhlükə qidalar

Qida təhlükəsizliyi mütəxəssislərindən kritik xəbərdarlıq: Marketdən alarkən nələrə diqqət yeriməli?

MEHİN

MÖVZU İLƏ ƏLAQƏLİ

Market səbətinizdə qidaları nə dərəcədə şüurlu şəkildə alırsınız? Supermarketdən aldığınız bəzi qidaların təhlükələrindən xəbəriniz varmı?

Zərərsiz görünən bəzi qidalar həyat üçün təhlükə yarada bilər. Qida təhlükəsizliyi mütəxəssislərinin potensial təhlükəli olduğunu söylədiyi qidalar bunlardır...

 

Dilimlənmiş meyvə və tərəvəzlər

 

Amerikalı qida təhlükəsizliyi üzrə ekspert Brayan Quok və digər ekspertlər, ərzaq mağazasında satın alınan əvvəlcədən dilimlənmiş meyvə və tərəvəzlərin potensial ölümcül infeksiya riski daşıya biləcəyi barədə xəbərdarlıq etdilər.

Çünki meyvənin qoruyucu qabığı kəsilir, içərisi yumşaq və nəmli qalır, beləliklə bakteriyalara münbit şərait yaranır.

Ekspert supermarketlərdə dilimlənmiş meyvələrdən çəkinməyi tövsiyə etdi və bu cür qidaların lazımi qaydada bişirilmədən istehlakının qida zəhərlənməsi riski daşıdığı barədə xəbərdarlıq etdi.

Xüsusilə dilimlənmiş manqo, qovun və ananasın paketlərində zərərli bakteriyalar olan E. coli kimi patogenlərin olması ehtimalının yüksək olduğu bildirilir.

 

Təzə toxumlar

 

Delaver Universitetinin mikrobiologiya professoru Kali Knil salatlara, şorbalara və sendviçlərə əlavə edilən kiçik təzə toxumlar də E.coli, listeria və salmonella kimi təhlükəli patogenləri daşıya biləcəyini söyləyib.

O, bunun səbəbinin cücərmə prosesi zamanı rütubətli və isti mühitin bakteriyaların çoxalması üçün ideal mühit yaratması olduğunu bildirdi.

Professor bildirib ki, toxumlar üçün cücərmə prosesində olan mikroorqanizmlər üç gündə bir milyarda çata bilər.

 

Çiy süd

 

Brayan Quok, pasterizə edilməmiş (qaynadılmamış) çiy süd istehlakının da ciddi risklər daşıdığını ifadə edib. Bu süd növü risklidir, çünki E. coli, campylobacter və listeria kimi patogenləri öldürmək üçün lazımi istilik müalicələrinə məruz qalmamışdır. Böyük Britaniyada çiy süd yalnız qeydiyyatdan keçmiş istehsalçılardan birbaşa alına bilər. Çiy süd satışı Şotlandiyada tamamilə qadağandır.

E. coli infeksiyaları ümumiyyətlə qızdırma, qusma və ishal kimi simptomlara səbəb olur. Lakin immun sistemi zəif olan şəxslərdə infeksiya qana keçərək orqanlara ciddi ziyan vura bilər. Mütəxəssislər bildirirlər ki, bu cür infeksiyalardan qorunmaq üçün qida gigiyenasına diqqət yetirilməlidir.