
Avropada avtomobil oğurluğu artır
Sığorta şirkətləri müflis olma durumunda
Sığorta şirkətləri müflis olma durumunda
Avropa müdafiəsi ABŞ-a əmanət edilir?
Marketlərdə bu iki məhsuldan uzaq durun
“Avropa öz təhlükəsizliyinə daha çox məsuliyyət daşımalıdır”
Fransa və Almaniyada Asiya pələng ağcaqanadı təhlükəsi
Almaniyada hərbi xidmət gənclər üçün cazibədar edilir
35 il əvvəl yox olduğu düşünülən virus Almaniyada yenidən peyda oldu
Almaniyanın keçmiş İqtisadiyyat naziri xaricə köçür
Kreuzbergə 1000 nəfərlik qaçqın mərkəzi açılır
Almaniyada tələbə kreditlərinə maraq azalıb
“Daimler Truck” Avropa ölkəsində islahata gedir
“Əgər ehtiyat tədbirləri görülməsə, on minlərlə insan istidən ölə bilər”
Dili bilməyən şagirdlər üçün qapılar bağlanır
İki ölkə arasında gərginlik böyüdü, səfir nazirliyə çağırıldı
1 vətəndaşı huşu itənə qədər döyən 4 məmur mühakimə olunur
Almaniyada 107 illik logistika şirkəti məhkəməyə müraciət edib
Visbadendə qatardan enən kimi Almaniyanın ən varlı şəhəri göstərişsiz gözəlliyi ilə insanı valeh edir. Alman milyonçularının çoxu bu şəhərdə yaşayır. Visbaden (almanca “Wiesbaden”) Hessen vilayətinin Frankfurtdan sonra ikinci ən böyük şəhəridir.
“Wiesbaden” Almancadan tərcümədə “çəmənlik hamamları” deməkdir. Avropanın ən qədim kurortlarından biridir bu şəhər. Şəhərin hər tərəfindən yeraltı termal sular çıxır – burada 26 isti və bir neçə soyuq bulaq var.
Visbaden Hessen vilayətinin paytaxtıdır. Paytaxtdır, milyonçular diyarıdır…amma cəmi 300 000 əhalisi var... Gəldiyimiz gün mərkəzdə ənənəvi bazar qurulub. “Gedək görək milyonçular nə alır, nə yeyirlər”, – deyə düşünürəm.
Ancaq bazara getməyimizin əsas səbəbi qulançar mövsümünün açılışıdır…
İngiliscə “Asparagus” adlanan bu bitkiyə ruslar “Cпаржа”, türklər “Kuşkonmaz” deyirlər. Almanlar isə qulançara “Spargel” deyirlər. “Spargel”dən hazırlanan yeməklər bütün dünyada delikates sayılır.
Faydalarını saymaqla bitməz – İmmun sistemini gücləndirir, təzyiqi və qandakı şəkəri aşağı salır və s. Sağlam qidalanma trendinin artması ilə hər bahar Almaniyada “qulançar bumu” yaşanır. Mövsümü qısadır, aprelin əvvəli başlayıb, iyunun sonunda başa çatır.
Alman mətbəxi deyəndə donuz əti və turş kələm düşür yada. Ancaq ölkənin bir çox yerində almanların ən milli yeməyi qulançar sayılır.
Qulançarın Almaniyada 2 növü var: yaşıl və bəyaz qulançar. Burada ən çox yeyilən bəyaz qulançardır. Fransa, İtaliya, ABŞ, eləcə də Azərbaycanda daha populyar yaşıl olanıdır.
Ağ qulançarı yaşıldan fərqli olaraq bişirmədən əvvəl qabıqlarını soymaq lazımdır. Almaniyada qulançar yetişdirən 2 minə (!!!) yaxın təsərrüfat var. Hər il mövsümündə 150 min ton məhsul toplanır. İllik dövriyyə 400 milyon avro təşkil edir. Qulançara əbəs yerə Almaniyanın “Ağ qızılı” demirlər…
Bir qulançarsevər kimi almanların “Spargel” sevgisinə heyranam.