
Pendir iki can aldı
“Listeria” bakteryası ilə 21 nəfəri xəstəxanalıq edən süd məhsulu Azərbaycanda da məşhurdur
“Listeria” bakteryası ilə 21 nəfəri xəstəxanalıq edən süd məhsulu Azərbaycanda da məşhurdur
Qadınlarda anoreksiya və bulimiyanın yüksəlişi və çağırışlar
Sosiskada donuz, dönərdə eşşək əti
Bir animasiya təhlükəni bundan gözəl izah edilə bilməzdi
Avropada “Ja!” markasına aid ağartı məhsulu satışdan geri çağırılıb
Avropada satılan məhsulda yüksək səviyyədə təhlükəli yağ tapılıb
Çağırışlar, risklər və müasir strategiyalar
Danimarkalı alimlərin vegan pendir istehsalında inqilabi nailiyyəti
Almaniyada müharibə hazırlıqları
“Yaşayış minimumu haqqında” Qanun qəbul edildi
Kənardan sifariş etməməli olduğunuz 4 qida
İnfarkta səbəb olan 4 vərdiş
Məşhur makaron markası rəflərdən geri çağırılır
Dondurulmuş kotletdə salmonella riski var
“Əsas nə qədər yemək deyil, nə yeməkdir”
Ölkəmizdə də məşhur markanın kifayət qədər bahalı məhsulu “zəif” qiymət aldı
«Metro» qəzeti yazır ki, pendir ümumən sağlamlıq üçün o qədər də xeyirli qida sayılmır. Yəni ən azı artıq çəki yığmaq istəməyənlər ondan uzaq durmalıdırlar.
Amma pendirin xeyri onun ziyanından çoxdur. Məsələn, K12 vitamini ilə zəngin pendir dişlərimiz üçün xeyirlidir.
İndi isə alimlər bu nəticəyə gəliblər ki, günə 40 qram pendir yemək insanın müəyyən koronar xəstəliklərə tutulmasının qarşısını 14 faizədək ala bilər.
Çinin Suçou Universiteti Avropa və ABŞ-da 200 min insanın qidalanma və sağlamlıq məlumatlarını araşdıran 15-dək müxtəlif elmi-tədqiqat işini təhlil edib.
Alimlər bu qərara gəliblər ki, müntəzəm olaraq pendir yeyən şəxslrdə infarkt riski 10 faiz az olub.
Görəsən buna səbəb nədir? Tədqiqatçılar bildirirlər ki, pendirin tərkibində doymuş yağların yüksək konsentrasiyasına baxmayaraq, elə bu yağlardakı kalsium onların orqanizmə sorulmasının qarşısını alır və nəticədə «yaxşı» xolesterolun çəkisi artır.
Digər tərəfdən,pendirin tərkibindəki turşu arteriyaların kirəcləşməsini ləngidir.
Lakin bir sıra başqa ekspertlər bu qənaətdədirlər ki, bu araşdırmanın nəticələri o qədər də dəqiq olmaya bilər, çünki araşdırmaçılar konkret olaraq istehlakçıların qidalanmasını monitorinq etməyiblər.
Məsələn, nəzərə alınmayıb ki, daha çox bahalı ərzaq sayılan pendiri alıb yeyənlərin əksəriyyəti imkanlı adamlardır, onlarınsa orqanizmi başqa səbəblərlə, məsələn, həyat tərzi ilə bağlı pendirsiz də daha sağlam ola bilər.
«Həm də 40 qram pendir o qədər də çox deyil və əslində kibrit qutusu boydadır», - «Metro» yazır.