
Hikmət Hacıyevin Almaniyada yüksək səviyyəli görüşləri
Regionda və dünyadakı sülhün möhkəmlənməsində Azərbaycanın rolu müzakirə olunub
Regionda və dünyadakı sülhün möhkəmlənməsində Azərbaycanın rolu müzakirə olunub
Azərbaycan Prezidentinin köməkçisi Almaniyanın XİN-in dövlət katibi ilə müzakirələr aparıb
Hökumət sərbəst iş qrafiki ilə yanaşı iş müddətini artırmağı düşünür
Almaniya parlamentinin deputatının toxunulmazlığı qaldırıldı
Sadə qan testi Altsheymer diaqnozunda inqilab yarada bilər
Sağlamlıq riski daşıyan məhsul mağazalardan yığılır
Hansılar təhlükəsiz, hansıları risklidir?
55 min iş məhkəmə tarixini gözləyir
Yerli ziyarətçi sayı artıb, əcnəbilərdə isə azalma var
Hava limanlarında tətillər, sığorta problemləri, kadr böhranı və gecikmələr sistemi iflic edir
Uçuş gecikmələri və ləğvlər nəyi göstərir?
Leipzigə məcburi eniş
Merz və Tramp Ağ Evdə bir-birlərinə nə hədiyyə etdilər?
“Pom-Bär” məhsulları geri çağırılıb
Yeni test xərçəngin fərdi müalicəsi üçün dərman hədəflərinə də səbəb olacaq
Almaniyanın məşhur qəzeti Ərdoğanı göylərə qaldırdı ...
Almaniyada az qala hər evdə rast gəlinən yağlı peçenyelər “Öko-Test” jurnalı tərəfindən araşdırılıb. Həm ənənəvi, həm də üzvi məhsullar sınaqdan keçirilib və nəticələr böyük fərqlər göstərib. Xüsusilə, bir orqanik məhsul haqqında “heç vaxt mətbəxinizə buraxmayın” xəbərdarlığı edilib.
Cəmi 19 məhsulun sınaqdan keçirildiyi araşdırmada səkkiz məhsul “çox yaxşı”, yeddi məhsul isə “yaxşı” qiymət alıb. Dörd məhsul “orta” qiymət aldı, bir məhsul isə “zəif” reytinqlə uğursuz olub. Sınaqdan keçmiş peçenyelərin qiymətləri 200 qramı üçün 1 avrodan 3,55 avroya qədərdir.
Ən ciddi problem orqanik məhsulda aşkar edilib. “Wikana” brendindən olan “Dinkel Butterkeks” adlı üzvi biskvit kanserogen (xərçəng yaradan) təsir göstərə bilən “akrilamid” maddəsi üçün Avropa Birliyinin limit dəyərlərini əhəmiyyətli dərəcədə aşdığı üçün “zəif” reytinq alıb. “Akrilamid”, tərkibində nişasta olan qidalar yüksək temperaturda bişirildikdə əmələ gələn və heyvanlar üzərində aparılan araşdırmalarda kanserogen təsirə malik olan bir maddədir.
Testin ən təəccüblü tapıntısı üzvi məhsullarda yüksək miqdarda “akrilamid”in olması idi. Səkkiz üzvi biskvitdən dördündə bu maddə riskli səviyyədə idi. “Alnatura”, “Edeka” və “Rossmann” brendlərinin üzvi kərə yağı biskvitləri bu səbəbdən yalnız “orta” qiymət ala bilib.
Mütəxəssislər bildirirlər ki, ənənəvi istehsalçılar “akrilamid” əmələ gəlməsinin qarşısını almaq üçün ümumiyyətlə “asparaginaza” adlı fermentdən istifadə edirlər. Lakin bu ferment genetik cəhətdən dəyişdirildiyi üçün onun üzvi məhsullarda istifadəsi qadağandır. Bal və fruktoza siropu kimi dad verən maddələrin də “akrilamid” əmələ gəlməsini artıra biləcəyi ifadə edilir.
Testin qalibləri
Yalnız iki üzvi marka “çox yaxşı” qiymət alsa da, beş şərti məhsul da bu uğura nail olub. “Penny”nin “Covo Butterkeks” və Lidlin “Sondey Butterkeks” məhsulları 1 avroluq qiymətləri ilə diqqət çəkib.
Bununla belə, bütün ənənəvi məhsullarda pestisid qalıqları aşkar edilib. Bunun əksinə olaraq, üzvi məhsulların bu baxımdan təmiz olduğu aşkar edilib.